Damla sakızı ağacı

Damla sakızı türkiyede nerede yetişir?

Damla sakızı sadece Yunanistan'ın Sakız Adası'nın güneyinde ve Türkiye'nin batısında Çeşme Yarımadası'nda yetişmektedir. Ege ve Akdeniz Bölgesi'nin bitkisidir. Damla sakızına ait ilk bilgiler milattan önceki zamanda Herodot tarafından verilmiştir. Büyük hekim Hipokrat tarafından damla sakızı iyi bilinmektedir.

Damla sakızı nasıl yetiştirilir?

Bunun için sakız ağacı yetiştiriciliğinde tohumlama yerine geleneksel yöntem tercih edilmektedir. Sakız ağacı yetiştiriciliği, kalın dalların odun çelikler haline getirilmesiyle başlar. Hazırlanan çelikler doğrudan araziye ekilir ve köklenmesi beklenir. Köklenen fidanlarla da sakızlık kurulur.

Damla sakızı hangi ağaçta yetişir?

Sakız ağacı, özellikli ağaçların başında gelmektedir. Sakızın aroması bu ağaçlardan elde edilmektedir. Damla sakızı da yine aynı ağacın aromasından üretilmektedir. Damla sakızı ağacı olarak bilinen ağaç ise sakız ağacının erkeğidir.

Türkiye’de sakız ağacı nerede yetişir?

Ülkemizde sakız ağacı nerede yetişiyor? Sakız ağacı, Akdeniz Bölgesi'nde yabani olarak yetişen, her zaman yeşil, önemli bir maki elemanıdır. Özellikle Çeşme – Karaburun (Batı Ege) arasında yoğun olarak yetişiyor.

Sakız ağacı kilosu ne kadar?

Çeşme belediyesi, 200 yıllık sakız ağaçlarından elde edilen damla sakızının ekonomiye kazandırılması için 'Çeşme'den Sakız Damlıyor' projesini başlattı.

Damla sakızının kilosu ne kadar?

Damla sakızını dövüp, balla beraber karıştırdığınızda ise mide hastalığı olan reflüye çok iyi geliyor. Hoş kokusu ve aromasından dolayı ise gıda ürünlerinde kullanılıyor. Bu kıymetli ürünün kilosu ise 3500 lira. 100 gramlık paketi 350 lira. 10 gramlık paketini ise vatandaşlara 35 liradan satıyoruz.

Sakız ağacından sakız nasıl üretilir?

Yâda çelikle veya tohumlama yöntemi ile yetiştirilir. En çok çelik yöntemi ile üretilmektedir. Sakız ağacının dişi ve erkek çiçekleri farklı ağaçlar üzerinde bulunmaktadır. Damla sakızı üreten bu ağacın kaliteli olan sakızını ise erkek sakız ağcından elde etmek mümkündür.