Kaya koruğu nerede yetişir

Kaya koruğu, Akdeniz ve Ege çevresindeki kayalıkların denize bakan yamaçlarında dört mevsim yetişen bir bitkidir. Deniz kenarlarından ve kumluk arazilerden toplanan bitkinin ekonomik değeri yüksektir. Dört mevsim yetişmesine rağmen kış aylarında az bulunduğu için haziran ile eylül aylarında toplanır ve turşu yapılır.Dec 7, 2558 BE

Kaya koruğu nedir ne işe yarar?

İçeriğindeki yüksek iyot nedeniyle kaya koruğu guatr hastalığının tedavisinde kullanılır. Yüksek oranda C vitamini içerdiği için skorbit hastalığına karşı birebirdir. Çiğ olarak tüketilen bitki yaprakları doğal bir idrar söktürücüdür. Bitkiden elde edilen metanol ekstratı antibakteriyel özelliğe sahiptir.

Kaya koruğu suyu nedir?

Kaya koruğu çayı: Küçük bir yaprak kaya koruğu bitkisi demliğe koyulur ve üzerine 300-500 ml kaynar su ilave edilerek 5-10 dk demlenmesini bekletildikten sonra içilebilir. İçeriği nedeniyle hafif zehirli bitki kategorisine dahil edilir ve en fazla günde iki defa içilmelidir.

Kaya koruğu kulağa nasıl kullanılır?

Kaya Koruğu Kulağa İyi Gelir mi? Ayrıca bitki özellikle dış ve orta kulak ağrısından kurtulmada da yardımcıdır. Kayakoruğu bu amaçla kullanılacaksa genellikle çay gibi demlenir ve günlük olarak 2 yemek kaşığı kadar tüketilir.

Kaya koruğu nasıl olur?

Kaya Koruğu Tarifi Nasıl Yapılır?

  1. Kaya koruğunu güzelce süzelim.
  2. Gelisi güzel parçalara ayıralım ama çok küçülmeyelim.
  3. Kırmızı biberi küp küp doğrayalım.
  4. Dereotu ve maydanozu ince ince doğrayalım.
  5. Ayrı bir yerde zeytinyağı tuz ve ezilmiş sarımsağı karıştırıp salatamıza ekleyelim. AFİYET OLSUN.

Aug 20, 2562 BE

Kaya koruğu nerede kullanılır?

Baharatlı tadı ile pek çok yemeğin yanına yakışan kaya koruğu özellikle balık yemeklerinin yanında ve içki masalarında meze olarak tüketilir. Bunun yanı sıra halk arasında ilaç olarak hazırlanan bitkinin taze toplanan yaprakları, çay yapılır ve lapası da merhem olarak kullanılır.

Kaya Koruğundan neler yapılır?

Kaya koruğu az kişinin bildiği değerli otlardan biridir. Deniz kenarındaki taşların aralarında, kumluk yerlerde yetişir. Çiğ kaya koruğunun tadı ekşi-acıdır. Salatası, yemeği (her az bilinen ot gibi genelde kavurması) ve turşusu yapılır.

Kaya koruğu suyu nasıl yapılır?

Çekilen koruklar temiz beyaz büyükçe bez torbalara dökülür ve ağzı bağlanır. Yüksekçe bir yere asılır, altına kovabırakılır bu suyunu süzer, iyice sadece kabuk kalır, ama bulanık olur durulması beklenir her duruldukça üzerinden küçük cezve ile cam şişelere bırakılır.